Wednesday, 27 January 2016
Kule z masłem orzechowym/ Peanut butter balls
Wpis o postanowieniach noworocznych się ciężko pisze, więc chętnie podzielę się moim wczorajszym wypiekiem na szybko. Znajomi byli pod wrażeniem, że w przeciągu 1,5h udało mi się upiec te kule i jeszcze uciąć sobie drzemkę :) Bazowałam się na ciasteczkach z masłem orzechowym i czekoladą z moich wypieków, tyle że mam wrażenie, że moje 97.5% masło bez dodatku żadnego oleju jest aż "za naturalne" - kulki ciasta nie rozpłynęły się po blaszce, tylko utrzymały swój kształt. Nie gwarantuję takiego samego efektu przy użyciu bardziej komercyjnego masła orzechowego z mniejszą ilością orzeszków w % :) W smaku są super, jak to powiedział jeden kolega mają "posmak Snickersa"! Oczywiście wraz z orzeszkami możecie dodać kawałki czekolady, wtedy to już w ogóle będzie jak Snickers bez karmelu :)
A post about my New Year's resolution is still not finished but today I would like to share the recipe for cookies I did yesterday very quickly. My friends were impressed that in 1.5h I managed to bake them and even take a small nap :) I was inspired by the cookies with peanut butter from mojewypieki.com but I reckon that my 97.5% peanut butter without any palm or sunflower oil is too "natural", the balls of batter didn't spread as they were supposed to but they held their shape. I cannot guarantee the same effect if you use a more commercial peanut butter with less peanuts.
The balls are really yummy, they taste as "something like Snickers" as one of my friends said. Of course you can also add some chopped chocolate, they will be even more like Snickers, just without the caramel! :)
Składniki/Ingredients:
- 300 g masła orzechowego/ 300 g peanut butter
- szklanka cukru/ 1 cup sugar
- 1,5 szklanki mąki/ 1.5 cup flour
- 60 g miękkiego masła/ 60 g soft butter
- 2 jajka/ 2 eggs
- łyżeczka sody oczyszczonej (można pominąć, jeśli ma zamiar się zrobić kule)/ 1 tpsb baking soda (you can skip if you want to do balls instead of cookies)
- 120 g podprażonych orzeszków ziemnych (nie zauważyłam, że moje były z ostrą przyprawą, ale nikt się nie zorientował :))/ 120 g roasted peanuts (I didn't realize that the ones I bought were with a paprika, but no one noticed :)).
Masło i masło orzechowe ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i mąkę wymieszaną (ewentualnie) z sodą, ciasto stanie się bardzo gęste, możemy wyrobić je ręką. Gdy składniki się połączą, dodajemy orzeszki i jeszcze raz wyrabiamy. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Lepimy kulki z ciasta i kładziemy na blasze. Pieczemy przez ok. 15 minut w przypadku większych (jak na zdjęciu) i ok.12 min w przypadku mniejszych.
Mix butter and peanut butter with sugar, add eggs and flour with (if you decided to add it) baking soda. The dough will be very though, you can knead it by hand. Once it's homogenous, add peanuts and knead once more. Set the oven temperature to 180 C, put a baking paper on a baking sheet. Form dough into balls and bake them for around 15 minutes if they are bigger (like on the picture) and 12 minutes if they are smaller.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment