I pomyśleć, że kiedyś nie wiedziałam, dlaczego robiąc zdjęcia, ludzie marudzą na marne światło. Teraz już wiem! Proszę, uwierzcie, że to smakuje sto razy lepiej niż wygląda! |
Składniki:
300 g ciemnej czekolady
100 g masła
100 g pianek mashmallows**
200 g herbatników
+ co się tam jeszcze chce, ale wtedy należy dodać trochę więcej czekolady i masła
W rondelku rozpuścić czekoladę z masłem i zostawić do wystudzenia (jeśli będzie za gorąca, to roztopi pianki, więc lepiej poczekać). W misce pokruszyć herbatniki na nieduże kawałki, dodać pokrojone mashmallows, wymieszać.
Dodać 2/3 czekolady rozpuszczonej z masłem i dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć w formie, docisnąć. Resztę roztopionej czekolady rozsmarować na wierzchu.
Smacznego!
*swoją drogą wiecie, że Francuzi nie wiedzą co to toffi? Oni mówią tylko karmel bądź mleczna konfitura
**do drugiego bloku użyłam piankowych miśków w czekoladzie, nie wiem, czy coś takiego istnieje w Polsce, dla dobra Waszej figury mam nadzieję, że nie! Potrzebowałam do przepisu tylko pół paczki, nie mówię, co stało się z drugą połową...
Droga A.Pod,
ReplyDeleteJuz nie moge sie doczekac jak jutro z lista skladnikow popedze do sklepu :)
Przepis mozna wyrazic tylko jednym zwortem: Genialne!
Mam pytanie,myslalas kiedys o sufletach?
Pozdrawia drogi kuzyn m i kuzynka N :)
Jak znajdę trochę czasu, to spróbuję zrobić suflet, tymczasem życzę Wam smacznego! :)
DeleteLato już minelo...można bezkarnie jest czekolade!
ReplyDeletewww.allnnothing.com
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
ReplyDelete