Cóż, z braku czasu kontynuuję dodawanie przepisów z mojej drugiej strony. Dzisiaj bardzo smaczny, francuski pudding, który robiłam przed egzaminami w zeszłym roku (bo cukier to pożywienie dla mózgu, wymówka dobra, jak każda inna!). Owoce można dowolnie zmieniać. Zdjęcia robione jeszcze starym aparatem, ale światło było wtedy lepsze, więc w sumie wychodzi na jedno :)
Published on 13 June 2014
I've finally finished my exams and now I have time to make cakes! I made this recipe two weeks ago when I desperatly needed something sweet. I thought about a crumble but then my eyes laid on this:
And I had all the ingredients in my fridge! It couldn't be a coincidence!
Feel free to use whatever fruits you want.
Ingredients: /Składniki
4 eggs/4 jajka
150 g sugar/150 g cukru
1 package vanilla sugar/1 opakowanie cukru waniliowego
250 ml milk/250 ml mleka
200 ml sour cream/200 ml kwaśnej śmietany
75 g potato starch/75 g skrobi ziemniaczanej
400 g peaches/400 g brzoskwiń
salt/szczypta soli
Preheat the oven to 210°C./Nagrzej pikarnik do 210°C.
Peel and cut the peaches./Obierz i pokrój brzoskwinie.
Mix starch, sugar, vanilla sugar (I added a vanilla extract instead of vanilla sugar) and a pinch of salt./
Wymieszaj skrobię, cukier, cukier waniliowy (ja dodałam ekstrakt z wanilii zamiast cukru) i odrobinę soli.
Wymieszaj skrobię, cukier, cukier waniliowy (ja dodałam ekstrakt z wanilii zamiast cukru) i odrobinę soli.
Add eggs and stir./Dodaj jajka i wymieszaj.
Add sour cream and milk and stir./Dodaj śmietanę i mleko i wymieszaj.
Grease the mold and put the cut peaches in it./Formę wysmaruj masłem i wyłóż pokrojone brzoskwinie.
Pour the batter into the mold. Bake for 35-40 minutes till slightly brownish./
Wylej masę do formy. Piecz przez ok.35-40 min. aż wierzch lekko się zezłoci.
Wylej masę do formy. Piecz przez ok.35-40 min. aż wierzch lekko się zezłoci.
Ta-da!
Enjoy!
Mmm... Uwielbiam clafoutis :) Zwykle robię je na mące pełnoziarnistej, ale muszę wypróbować ten przepis - ciekawi mnie różnica smaków.
ReplyDeleteU Ciebie ostatnio tak przepisowo, przepysznie, aż chciałoby się to wszystko jeść..jadłabym codziennie gdyby choć trochę szło w cycki a nie w biodra :P :)
ReplyDelete