Trzy miesiące przed założeniem tego bloga zaczęłam ambitnie, publikując jedynie notki o wypiekach i to do tego po angielsku (żeby francuscy i polscy znajomi mogli sobie poczytać, suma summarum mało kto zaglądał :( ). Nie chcę czuć się zobligowana do prowadzenia regularnie bloga po angielsku (jeszcze nie teraz), ale chętnie podzielę się tutaj z Wami ciastami i moimi angielskimi wypocinami. Enjoy! :) (aha, no i przepis oczywiście przetłumaczony, bla-bla po angielsku już mi się nie chciało ! :))
Published on 18th May 2014
I love baking and eating chocolate cakes. Baking - because the best chocolate cakes recipes are the easiest ones. Eating because... because it's chocolate, I guess! :)
Modeling the marzipan flowers was a lot of fun, I felt like being back in the kindergarten (my artistic skills have not improved since then but I hope you like the decoration nevertheless).
The recipe was found in "Chocolat & Chocolats" but I changed it a little bit (I couldn't be myself if I did not change something!)
Ingredients: / Składniki:
400 g dark chocolate/ 400 g ciemnej czekolady
200 g butter/200 g masła
4 eggs/4 jajka
80 g flour/80g mąki
200 g sugar/200 g cukru
300 g strawberries/ 300 g truskawek
20 cl whipping cream/ 200 ml śmietanki kremówki
Melt butter and 200 g chocolate on low heat (or in the microwave, I don't have one :)). Stir until smooth and let it cool down. / Rozpuść masło i 200 g czekolady na małym ogniu (lub w mikrofalówce, jeśli w przeciwieństwie do mnie ją posiadasz :)). Mieszaj aż do otrzymania gładkiego sosu i zostaw do wystudzenia.
In the meantime, cut the strawberries. Preheat the oven to 180oC. /
W międzyczasie pokrój truskawki i rozgrzej piekarnik do 180 oC.
W międzyczasie pokrój truskawki i rozgrzej piekarnik do 180 oC.
Add sugar and stir./ Dodaj cukier do schłodzonej czekolady i wymieszaj.
Add eggs and stir./ Dodaj jajka i wymieszaj.
Add flour and guess what...? Yes, stir! :) / Dodaj mąkę i zgadnij.. Tak, wymieszaj! :)
Spread half of the batter in baking mold. Put the cut strawberries on top./
Przełóż połowę masy do tortownicy. Ułóż na cieście pokrojone truskawki.
Spread the second half of the batter./ Przykryj truskawki pozostałą połową ciasta.
Bake for about 35 minutes./ Piecz przez ok. 35 minut.
For the icing: / Polewa:
In a small saucepan heat cream. Remove from heat right before it starts to boil and pour over chocolate./ W małym garnuszku podgrzej śmietankę. Zdejmij z ognia zanim się zagotuje i wrzuć do środka pozostałą czekoladę (200g).
Pozostaw na kilka minut po czym wymieszaj aż do otrzymania gładkiego sosu. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Spread the icing on the cooled down cake. / Rozprowadź polewę po przestudzonym cieście.
Decorate with marzipan flowers./Udekoruj kwiatkami z marcepanu.
Bon appétit!
No comments:
Post a Comment