W Kopenhadze skusiłam się na key lime pie - jeden z najlepszych i najsłodszych deserów jakie jadłam!
Konsystencja była dość zwarta, ale każdy kęs rozpływał się w ustach. Wyczułam mleko skondensowane i białą czekoladę, ale niewiele przepisów w internecie zawierało to drugie, tak więc trochę improwizowałam. Szybkie, 5-cio składnikowe i bez pieczenia! Dla bardziej zwartej konstystencji można dodać 100 g czekolady więcej. Mi już marzy się ponowne zrobienie tarty, ale tym razem na mleku niesłodzonym, za to z większą ilością czekolady. Podzielę się przepisem!
Składniki:
200 g herbatników80 g masła
200 g białej czekolady
puszka mleka skondensowanego słodzonego
2 limonki
Zmielić herbatniki na piasek, dodać roztopione masło i wymieszać. Wyłożyć okruszkami dno i boki foremki, włożyć do lodówki na pół godziny.
Zetrzeć skórkę z wyparzonych i umytych limonek (tylko zieloną część!), wycisnąć sok.
Roztopić czekoladę w rondelku z mlekiem skondensowanym na wolnym ogniu.
Dodać skórkę i sok i wymieszać.
Wyłożyć masę na schłodzony spód i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego! :)
No comments:
Post a Comment