Ciasto troszkę mi się za bardzo przyrumieniło :) |
Znajomi byli ciastem oczarowani,a ja chyba wykonam drugi telefon, by przekazać "ochy i achy" :)
Składniki:
kostka masła
0,5 kg mąki
4 żółtka
cukier (ok. 5 łyżek)
owoce: dowolne, u mnie przecier jabłkowy ze słoika z dwoma łyżeczkami budyniu, by zagęścić
pianka: 4 białka (po żółtkach), 5 łyżek cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
Masło, mąkę, żółtka i cukier zagniatamy razem i 2/3 ciasta wyklejamy boki i spód blachy.
Wykładamy owoce (jeśli są bardzo kwaśne i puszczają dużo soku to można oprószyć je cukrem i bułką tartą).
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym dodajemy cukier i mąkę/budyń i miksujemy jeszcze chwilę. Wykładamy pianę na owoce i resztę ciasta wykładamy na wierzch w postaci kruszonki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut (aż wierzch się zezłoci).
Smacznego!
Kruche są świetne, mogę się zajadać.
ReplyDeleteNa oko ulubiona miarA
Powiedz, proszę, czy smakowało :)
ReplyDelete