Sunday 17 July 2016

Holenderski jabłecznik/ Dutch Apple Pie



To ciasto przygotowała moja dobra znajoma z Holandii i już po jednym kawałku stwierdziłam, że koniecznie chcę je zrobić! Nie mogliśmy powstrzymywać się przed wyjadaniem ciepłych jabłek i rodzynek, które wypadły w trakcie krojenia. Trochę niezdrowe, a trochę zdrowe - tłuste ciasto, ale wypełnione owocami z dużą ilością cynamonu i rodzynek - przy takim grzechu nawet wyrzuty sumienia są mniejsze! W tym tygodniu eksperymentowałam ze zdrowszymi składnikami i zaprezentuję Wam jeszcze zdrowszą wersję, ale poniżej przepis na klasyk!

This cake was baked by my Dutch friend and after one piece I asked her for the recipe! We couldn't stop eating warm apples and raisins felt from the cake during making portions. A little bit unhealthy, a little bit healthy - fatty pastry and a lot of fruit with cinnamon and raisins - you shouldn't feel guilty while eating it. I was experimenting this week and managed to prepare "lighter" version which I am going to publish soon but first try the classic!
Thank you, Jarla, for the recipe! ;)

Składniki/ Ingredients:
- 300 g mąki/300g flour
- 200 g margaryny/ 200 g margarine
- 150 g cukru/ 150 g sugar
- 1 jajko/ 1 egg
- 1 kg słodko-kwaśnych jabłek/ 1 kg sweet-sour apples
- 100 g rodzynek / 100 g raisins
- 2-3 łyżki cynamonu/ 2-3 tbsp cinnamon
 - dodatkowo: 3-4 łyżki cukru do jabłek/ 3-4 tbsp sugar for the apples

Mąkę, margarynę i cukier mieszamy razem. Jajko bełtamy widelcem i 3/4 wlewamy do ciasta. Resztę jajka zachowujemy na potem. Ciasto wyrabiamy rękami, aż będzie można uformować kulę (moje wciąż kleiło się do rąk i dosypałam 2-3 łyżki mąki). Wstawiamy do lodówki na min.15 min. Rodzynki zalewamy wodą i także odkładamy na min.15 min. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki, pozbywając się pestek. Rodzynki odcedzamy i suszymy na papierowym ręczniku. Dodajemy do jabłek wraz z cynamonem i cukrem do jabłek i mieszamy, by cukier i cynamon równomiernie pokryły jabłka.
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.
 Formę do ciasta (23 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wykładamy na spód i na boki (ja używam palców, ale oczywiście można rozwałkować). Przekładamy jabłka z rodzynkami na ciasto (rodzynki lubią gromadzić się w jednym miejscu, więc warto upewnić się, że są równomiernie rozłożone). Z pozostałego ciasta formujemy kilka wałeczków i robimy kratkę na wierzchu jabłek (patrz zdjęcia poniżej). Smarujemy kratkę pozostałym jajkiem.
 Pieczemy przez ok. 75 minut. Wyjmujemy z formy, chwytając za papier. Można jeść na ciepło i na zimno (oba przetestowane i pyszne). :)

Mix flour, margarine and sugar together. Whisk lightly the egg and pour 3/4 into the batter. Keep the rest of the egg for later. Knead the batter till you can form a ball (mine was very sticky so I added around 3 tbsp of flour). Put to the fridge for at least 15 min. Soak raisins in water for at least 15 min as well. Peel the apples and cut them into eights, getting rid of the seeds. Strain the raisins and dry them with a paper towel. Add to the apples with cinnamon and sugar for apples and mix till sugar and cinnamon evenly cover the apples.
 Set the oven temperature for 165C.
Cover the mold (23cm diameter) with baking paper and put 3/4 of the batter on the bottom and the sides (I use my fingers but you can also roll it with a rolling pin. Spread the apples on the cake (the raisins tend to stay together so make sure that they are evenly spread). Form rollers from the remain pastry and place it on the top, forming a grill (see the pictures below). Spread the remain egg on the grill.
 Bake for around 75 min. Take out of the form using the baking paper. Enjoy the cake when it's warm or wait till it's cooled down (both options are yummy!). :)








No comments:

Post a Comment