Wednesday 26 November 2014

Majonezowy kejk/ (EN) Mayo cake


Piszę i piszę teksty na tematy niekulinarne, ale jakoś nie umiem postawić finałowej kropki, tak więc "pomaltretuję" Was kolejnym przepisem na ciasto, robione już jakiś czas temu, z bardzo magicznym składnikiem (zadajcie zagadkę znajomym, ciekawe czy znajdą!)

 I was going on holiday and I decided to clean up my almost empty fridge. I had a few eggs and a jar of mayonnaise… What a pity to throw them away if you can make a tasty and a very simple cake! :) The best part was asking my friends: there is a special ingredient in this cake, do you recognize it?
  Honestly, I knew that there was some mayonnaise in this pastry and it didn’t stop me from taking another slice. Stay open-minded and enjoy!


Ingredients:/ Składniki:
 4 eggs/4 jajka
a cup of flour/szklanka mąki
a cup of sugar/szklanka cukru
a cup of mayonnaise/szklanka majonezu
1 tsp baking powder/mała łyżeczka proszku do pieczenia

for the icing:/na polewę:
dark cocoa powder/kakao
icing sugar/cukier puder
water/woda

Preheat your oven to 180oC./Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Separate the egg-yolks and the egg-whites./ Oddziel żółtka od białek.



Beat the yolks and sugar in a bowl until very light in color (which is maybe not the case on my picture, but it was still fine!)/Ubij żółtka i cukier w misce aż zrobią się jaśniejsze (może nie do końca tak jest u mnie na zdjęciu, ale to wystarczy!)


Add mayonnaise and stir until combined./Dodaj majonez i wymieszaj.


In another bowl beat egg-whites till stiff peaks (do not over-beat them!)/W innej misce ubij białka aż piana będzie sztywna (uważaj, by ich nie przebić)



 Mix flour with baking powder. Incorporate gently mayonnaise-yolk mixture to beaten egg-whites until combined./Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj majonez i żółtka do ubitych białek i delikatnie wymieszaj aż do połączenia.


Add flour mixed with baking powder. Once more, stir gently./Dodaj mąkę z proszkiem do reszty ciasta. Jeszcze raz delikatnie wymieszaj.



Grease and flour your baking mold. Put the batter into the mold and bake for about 45 to 50 minutes until a toothpick inserted in the middle comes out clean./ Formę wysmaruj masłem i posyp mąką. Przelej ciasto do formy i piecz przez ok. 45-50 minut, aż włożony w środek patyczek wyjdzie suchy.

Allow the cake to cool down./Wystudź ciasto.

 In the meantime, you can prepare the icing./W międzyczasie przygotuj polewę.



At the beginning, I started with one big spoon of cocoa, 4 spoons of icing sugar and a spoon of water then I added some sugar till my icing was more viscous. You have to feel it yourself. If it’s too compact, add a few drops of water, if it’s too liquid, add sugar. Frost the cooled cake with the icing and decorate./ Wpierw na jedną łyżkę kakao dałam 4 łyżki cukru pudru i łyżkę wody, po czym dodałam więcej cukru, aż polewa lekko zgęstniała. Należy to samemu wyczuć. Jeśli polewa jest za gęsta, trzeba dodać kilka kropel wody, jeśli za rzadka - trochę cukru. Polej wierzch wystudzonego ciasta polewą i udekoruj.


 Normally, your cake should grow a little out of the mold. I had to cut the top of my cake because my oven had a bad day and the top was burnt. That’s why it is so flat (but it was still good!) / Normalnie ciasto powinno wyrosnąć z lekką górką, ale ja niestety musiałam ją uciąć, gdyż się przypaliła. To dlatego moje ciasto jest takie płaskie (ale wciąż bardzo dobre!)


Mała rada: nie używajmy majonezu z dodatkową porcją musztardy :))
Bon appétit!



1 comment:

  1. majonez w cieście...nigdy nie miałam takiego przepisu. Wygląda ciekawie i pysznie.
    Pozdrawiam .

    ReplyDelete