Saturday, 22 November 2014

Potrójnie czekoladowe ciasteczka/(EN) Triple choc cookies


Dzisiaj znowu sięgam po przepis z poprzedniego bloga, bo aż głupio, by moje ulubione ciasteczka nie gościły tutaj, zwłaszcza, że jesień w pełnej okrasie, a czy na szare dni istnieje coś lepszego niż czekolada? (#poetycko). Trzeba bardzo uważać, by nie zjeść za dużo, bo kalorii im nie brakuje, ale w smaku, to małe niebo w ustach... to kiedy je pieczecie? :)

I’m not sure if they should be called cookies with chocolate chips or chocolate chips with cookie dough. They don’t look extraordinarily but they are A-M-A-Z-I-N-G, they taste like mini-brownies. It’s hard to eat only one so if you don’t want to eat them all, share with friends! (I surely did!)

the recipe adapted from my favourite Polish blog about baking! / Przepis zaadaptowany z Moich Wypieków.

Ingredients:/Składniki:

100g white chocolate/100 g białej czekolady

150g dark chocolate/100 g gorzkiej czekolady 

100g milk chocolate/100 g mlecznej czekolady

125g butter/125 g masła

120g sugar/120 g cukru
1 egg/1 jajko
40 g dark cocoa/40 g kakao
170g flour/170 g mąki
½ sp baking soda/ pół łyżeczki sody oczyszczonej
½ sp baking powder/pół łyżeczki proszku do pieczenia


Chop chocolate into small chunks./Posiekaj czekoladę na małe kawałki.



Melt the butter, let it cool down, add an egg and mix./Masło rozpuść w garnuszku, przestudź, dodaj jajko i wymieszaj.


Preheat your oven to 180oC. Mix baking powder and soda with flour and sugar, add the cocoa./Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj proszek do pieczenia, sodę, mąkę i cukier, dodaj kakao.


Combine with the melted butter-egg mix./Wymieszaj wszystko z masłem i jajkiem


The dough will be rather compact. Incorporate chopped chocolate. It won’t be easy; you can do it with your hand. Be sure that every single piece of chocolate is in the dough./ Ciasto będzie dosyć gęste. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj. To nie będzie zbyt proste, ale dla ułatwienia można posłużyć się ręką. Każdy kawałeczek czekolady powinien być w cieście.


Take a bit of the dough and make a little ball. Try not to put the balls too close to each other, otherwise you will get a huge cookie!/ Weź kawałek ciasta i zrób z niego małą kuleczkę. Ułóż kuleczki na blasze pokrytej papierem, ale niezbyt blisko siebie, gdyż inaczej skończysz z jednym, ogromnym ciasteczkiem! :)


  Bake the cookies for about 10-15 minutes. If you can, let them cool down a bit before putting on a plate. I had to take them carefully with a spatula because I have only one baking sheet and I didn’t want to wait before doing another portion of the cookies./ Piecz ciasteczka przez około 10-15 minut. Jeśli możesz, pozwól im chwilę ostygnąć nim ściągniesz je z blachy. Ja musiałam ostrożnie przekładać je szpatułką, gdyż mam tylko jedną blachę z prawdziwego zdarzenia i nie chciałam czekać z pieczeniem kolejnej porcji.



Enjoy! / Smacznego! :)




1 comment:

  1. Wyglądają obłędnie! Tyyyyle czekolady :)

    ReplyDelete