Trzy miesiące przed założeniem tego bloga zaczęłam ambitnie, publikując jedynie notki o wypiekach i to do tego po angielsku (żeby francuscy i polscy znajomi mogli sobie poczytać, suma summarum mało kto zaglądał :( ). Nie chcę czuć się zobligowana do prowadzenia regularnie bloga po angielsku (jeszcze nie teraz), ale chętnie podzielę się tutaj z Wami ciastami i moimi angielskimi wypocinami. Enjoy! :) (aha, no i przepis oczywiście przetłumaczony, bla-bla po angielsku już mi się nie chciało ! :))
Published on 18th May 2014
I love baking and eating chocolate cakes. Baking - because the best chocolate cakes recipes are the easiest ones. Eating because... because it's chocolate, I guess! :)
Modeling the marzipan flowers was a lot of fun, I felt like being back in the kindergarten (my artistic skills have not improved since then but I hope you like the decoration nevertheless).
The recipe was found in "Chocolat & Chocolats" but I changed it a little bit (I couldn't be myself if I did not change something!)
Ingredients: / Składniki:
400 g dark chocolate/ 400 g ciemnej czekolady
200 g butter/200 g masła
4 eggs/4 jajka
80 g flour/80g mąki
200 g sugar/200 g cukru
300 g strawberries/ 300 g truskawek
20 cl whipping cream/ 200 ml śmietanki kremówki
Melt butter and 200 g chocolate on low heat (or in the microwave, I don't have one :)). Stir until smooth and let it cool down. / Rozpuść masło i 200 g czekolady na małym ogniu (lub w mikrofalówce, jeśli w przeciwieństwie do mnie ją posiadasz :)). Mieszaj aż do otrzymania gładkiego sosu i zostaw do wystudzenia.
In the meantime, cut the strawberries. Preheat the oven to 180oC. /
W międzyczasie pokrój truskawki i rozgrzej piekarnik do 180 oC.
Add sugar and stir./ Dodaj cukier do schłodzonej czekolady i wymieszaj.
Add eggs and stir./ Dodaj jajka i wymieszaj.
Add flour and guess what...? Yes, stir! :) / Dodaj mąkę i zgadnij.. Tak, wymieszaj! :)
Spread half of the batter in baking mold. Put the cut strawberries on top./
Przełóż połowę masy do tortownicy. Ułóż na cieście pokrojone truskawki.
Spread the second half of the batter./ Przykryj truskawki pozostałą połową ciasta.
Bake for about 35 minutes./ Piecz przez ok. 35 minut.
For the icing: / Polewa:
In a small saucepan heat cream. Remove from heat right before it starts to boil and pour over chocolate./ W małym garnuszku podgrzej śmietankę. Zdejmij z ognia zanim się zagotuje i wrzuć do środka pozostałą czekoladę (200g).
Let stand for a few minutes and then stir until smooth. Put to the fridge for a few hours./
Pozostaw na kilka minut po czym wymieszaj aż do otrzymania gładkiego sosu. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Spread the icing on the cooled down cake. / Rozprowadź polewę po przestudzonym cieście.
Decorate with marzipan flowers./Udekoruj kwiatkami z marcepanu.
Bon appétit!