Friday 11 December 2015

AW - Dzień 11 - Zimowa zupa z soczewicy z szynką / DC - Day 11 - Winter lentil soup with ham


Zazwyczaj nie publikuję żadnych słonych potraw na blogu, ale ta jest wciąż w ramach australijskiego cyklu ;) Rodzinka w Australii robiła tę zupę bardzo często w mroźne dni i polubiłam ją tak bardzo, że gdy tylko zaczęła się jesień (dla mnie już druga z rzędu ;( ), robię tę zupę na okrągło. Wiem, że nie wygląda najapetyczniej na świecie, ale koniecznie jej spróbujcie, jeśli macie ochotę na szybki i zdrowy posiłek.

Normally I don't publish any salty recipes on the blog but this one is definetely in the Aussie theme! My host family in Australia was doing this soup very often on the cold days in Australia and I loved it so much that once autumn started (for the second time in a row for me ;( ), I do this soup over and over again. I know it doesn't look very sexy but give it a try if you look for a quick and healthy meal!

Składniki: / Ingredients
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy/ 3/4 cup red lentil
- 2 marchewki (+ew. jeden seler naciowy) / 2 carrots (+ eventually one celeri stick)
-150 g szynki / 150 g ham
- puszka pomidorów / canned tomatoes
- 2 szklanki bulionu / 2 cups of broth
- 2 średnie ziemniaki / 2 medium potatoes
- oliwa z oliwek / olive oil
- przyprawy / spices

Marchewki (i selera) pociąć na plasterki, szynkę w kostkę i podsmażyć razem na 3 łyżkach oliwy z oliwek. Dodać sok z pomidorów, pomidory pokroić i wrzucić do garnka. Zalać bulionem, dodać soczewicę i mieszając od czasu do czasu, gotować przez pięć minut, po czym wrzucić obrane i pokrojne w kostkę ziemniaki. Gotować przez piętnaście minut, doprawić solą, pieprzem i innymi przyprawami.
NB: Nie wiem czy istnieją różne czasy gotowania czerwonej soczewicy, ale ja patrzę ile czasu sugerują ją gotować i wrzucam ziemniaki 15 minut przed końcem gotowania.

Cut carrots (and celeri) in thin slices, ham in dices and fry in the saucepan on 3 spoons of olive oil for a while. Add juice from the canned tomatoes, cut the tomatoes into small pieces and add as well. Add the broth and the lentils and cook for 5 minutes, stirring from time to time. After this time add potatoes cut into dices. Cook on a small heat for 15 minutes then add salt, pepper and other spices.
NB: I am not sure if there are red lentils which need more time of cooking but I always add potatoes 15 minutes before the end of the cooking.



1 comment:

  1. My czesto robimy ta:
    http://www.fitness-food.pl/blog/2011/zupa-soczewicowa/
    Tylko zwiekszamy ilosc cayene.
    M i N

    ReplyDelete